A hiperaktivitás szó jelentése “túlműködés”, “felülműködés” (görög: hyper, azaz: “túl” ; latin: actio, azaz: “cselekvés”). Több tudomány is használja a kifejezést valaminek a normálistól eltérő, túlzott aktivitására.
Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani vajon túlzott aktivitásról van-e szó, érdemes meghatározni mit értünk normális aktivitás alatt. Mivel a felnőtteknek általában változó a tűrőképességük, valószínűleg minden szülő számára mást jelentet ez a fajta túlműködés. Ez elsősorban a tűrőképességünktől függ, viszont a legnyugodtabb anyukánál és apukánál is már elszakadt a cérna.
Számos tényező járulhat hozzá ehhez az állapothoz és több megközelítés is lehetséges. Az egyik legegyszerűbben kezelhető tényező a táplálkozás.
Részlet Adelle Davis Let’s have healthy children (Legyen egészséges gyerekünk) című könyvéből:
„A hiperaktivitás és a képtelenség arra, hogy valaki megnyugodjon egy foszforban rendkívül dús étrend eredménye, amely magnézium, kalcium és B6 vitamin hiánnyal párosul, valamint D vitamin hiánnyal ami létfontosságú a kalcium felszívódásához.
A probléma egyre komolyabbá válik, mivel az orvosok azáltal, hogy zsírszegény tejet javasolnak, megakadályozzák a kalcium és a D vitamin felszívódását. Azok a hiperaktív gyerekek, akiknek segítettem az étrendjét megtervezni leginkább édességeket, üdítőitalokat és fehér lisztből készült termékeket fogyasztottak.
Gyakran a magnézium hiány a fő oka a problémának. Ennek a tápálékkiegészítőnek a pótlása már egy hét alatt jelentős változást hozhat. Megterveztem az étrendjét egy három éves gyereknek, aki egész életében annyira hiperaktív volt, hogy megviselte az ember idegeit, ha a közelében volt. Azzal együtt, hogy elismerésre méltóan energikus, most teljesen nyugodt és kényelmes a közelében lenni.”
Egy hétköznapi gyerek rengeteg finomított cukrot fogyaszt csokoládé, cukorkák és üdítőitalok formájában. Amikor a test feldolgozza a cukrot, melléktermékként tejsav jön létre, ami nyughatatlanná teszi az embereket, mivel csökkenti a szövetek oxigéntartalmát. Többek között ez áll a hiperaktivitás hátterében. Többféle B vitamin mennyisége is csökken amikor finomított cukrot és lisztből készült ételeket fogyasztunk.
Érdemes tehát fokozatosan száműzni a gyerek étrendjéből a cukrot és amennyire lehetséges a különböző tésztaféléket. A különböző táplálékkiegészítők is hasznosak tudnak lenni a tápanyaghiány pótlásában. A cukrot és a nasit almával, gyümölcsökkel és magvakkal lehet pótolni.
Számíthatunk majd arra, hogy a gyerek sóvárogni fog ezek után az “ételek” után, és kemény pillanatokra is számíthatunk.
Egy későbbi cikkben le fogunk írni néhány eszközt, ami segíthet az átállásban.