Hiperaktivitás és táplálkozás

A sikeres párkapcsolat alapjai előadás
2015-04-12

hiperaktivitás szó jelentése “túlműködés”, “felülműködés” (görög: hyper, azaz: “túl” ; latin: actio, azaz: “cselekvés”). Több tudomány is használja a kifejezést valaminek a normálistól eltérő, túlzott aktivitására.

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani vajon túlzott aktivitásról van-e szó, érdemes meghatározni mit értünk normális aktivitás alatt. Mivel a felnőtteknek általában változó a tűrőképességük, valószínűleg minden szülő számára mást jelentet ez a fajta túlműködés. Ez elsősorban a tűrőképességünktől függ, viszont a legnyugodtabb anyukánál és apukánál is már elszakadt a cérna.

Számos tényező járulhat hozzá ehhez az állapothoz és több megközelítés is lehetséges. Az egyik legegyszerűbben kezelhető tényező a táplálkozás.

Részlet Adelle Davis Let’s have healthy children (Legyen egészséges gyerekünk) című könyvéből:

„A hiperaktivitás és a képtelenség arra, hogy valaki megnyugodjon egy foszforban rendkívül dús étrend eredménye, amely magnézium, kalcium és B6 vitamin hiánnyal párosul, valamint D vitamin hiánnyal ami létfontosságú a kalcium felszívódásához.
A probléma egyre komolyabbá válik, mivel az orvosok azáltal, hogy zsírszegény tejet javasolnak, megakadályozzák a kalcium és a D vitamin felszívódását. Azok a hiperaktív gyerekek, akiknek segítettem az étrendjét megtervezni leginkább édességeket, üdítőitalokat és fehér lisztből készült termékeket fogyasztottak.
Gyakran a magnézium hiány a fő oka a problémának. Ennek a tápálékkiegészítőnek a pótlása már egy hét alatt jelentős változást hozhat. Megterveztem az étrendjét egy három éves gyereknek, aki egész életében annyira hiperaktív volt, hogy megviselte az ember idegeit, ha a közelében volt. Azzal együtt, hogy elismerésre méltóan energikus, most teljesen nyugodt és kényelmes a közelében lenni.”

Egy hétköznapi gyerek rengeteg finomított cukrot fogyaszt csokoládé, cukorkák és üdítőitalok formájában. Amikor a test feldolgozza a cukrot, melléktermékként tejsav jön létre, ami nyughatatlanná teszi az embereket, mivel csökkenti a szövetek oxigéntartalmát. Többek között ez áll a hiperaktivitás hátterében. Többféle B vitamin mennyisége is csökken amikor finomított cukrot és lisztből készült ételeket fogyasztunk.

Érdemes tehát fokozatosan száműzni a gyerek étrendjéből a cukrot és amennyire lehetséges a különböző tésztaféléket. A különböző táplálékkiegészítők is hasznosak tudnak lenni a tápanyaghiány pótlásában. A cukrot és a nasit almával, gyümölcsökkel és magvakkal lehet pótolni.

Számíthatunk majd arra, hogy a gyerek sóvárogni fog ezek után az “ételek” után, és kemény pillanatokra is számíthatunk.

Egy későbbi cikkben le fogunk írni néhány eszközt, ami segíthet az átállásban.

Comments are closed.

További lehetőségek és információk


Hívj a következő számon, vagy küldj üzenetet: (70) 776-7978